Letest New Posts


  • GSEB Vidyasahayak Bharti 2017-18 (Std 1 to 5):Details | Apply Nowlast:14-09-2017

  • LIC Housing Finance Ltd. Recruitment for Assistants & Assistant Managers :Details | Apply Nowlast:07-09-2017

  • SBI Associates 6425 Clerk Posts :Details | Apply Now last:09-12-2014

  • IBPS Specialist Officers CWE IV :Details | Apply Now last:09-12-2014

  • United Insurance Company Ltd Assistant Posts :Details | Apply Now last:09-12-2014

  • GSEB Vidhyasahayak Bharti 2014 in Std 06 to 08 :Details | Apply Now last:08-12-2014


  • CALL LETTER
  • SBI Clerk (Assistant) Interview Call Letters :Click Here Interview : 08-12-2014

  • GEMI Senior Scientist Assistant :Click Here Exam Date: 07-12-2014 (Advertisement)

  • ONGC Regular Posts (WR) Vadodara :Click Here Exam Date: 23-11-2014

  • Jail Sipahi Physical Test :Click Here Test: 01-12-2014 To 10-01-2015

  • IBPS Clerk IV Online Exam Call Letters :Click Here Exam Date: 06 To 27 December 2014


  • Saturday, November 29, 2014

    100 Most Expected Computer Questions for Upcoming IBPS PO and IBPS Clerk Exam With Answers

    100 Most Expected Computer Questions for Upcoming IBPS PO and IBPS Clerk Exam With Answers Download

    CLICK HERE IBPS PO and IBPS Clerk Exam 
    With Answers Download

    1. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:
    A. hackers.
    B. spam.
    C. viruses.
    D. 
    identity theft.
    Answer: B

    2. A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.
    A. data mining
    B. data selection
    C. POS
    D. data conversion
    Answer: A

    3. ____________terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory and sales computer systems.
    A. Data
    B. Point-of-sale (POS)
    C. Sales
    D. Query
    Answer: B


    4. A(n) ____________ system is a small, wireless 
    handheld computer that scans an item’s tag and pulls up the current price (and any special offers) as you shop.
    A. PSS
    B. POS
    C. inventory
    D. data mining
    Answer: A

    5. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal’s computer is an example of a law enforcement specialty called:
    A. robotics.
    B. simulation.
    C. 
    computer forensics.
    D. animation.
    Answer: C

    6. 
    Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?
    A. gathering data
    B. processing data into information
    C. analyzing the data or information
    D. storing the data or information
    Answer: C

    7. ____________ tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database all of the animal’s movements.
    A. POS
    B. RFID
    C. PPS
    D. GPS
    Answer: B

    8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of 
    manually. This technology is known as:
    A. robotics.
    B. computer forensics.
    C. simulation.
    D. forecasting.
    Answer: A

    9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:
    A. proprietary.
    B. open.
    C. experimental.
    D. in the public domain.
    Answer: A

    10. ____________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers.
    A. Nanoscience
    B. Microelectrodes
    C. Computer forensics
    D. Artificial intelligence
    Answer: A

    11. ____________ is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence that humans do.
    A. Nanoscience
    B. Nanotechnology
    C. Simulation
    D. Artificial intelligence (AI)
    Answer: D

    12. ____________ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
    A. A process
    B. Software
    C. Storage
    D. Information
    Answer: D

    13. The name for the way that computers manipulate data into information is called:
    A. programming.
    B. processing.
    C. storing.
    D. organizing.
    Answer: B

    14. Computers gather data, which means that they allow users to ____________ data.
    A. present
    B. input
    C. output
    D. store
    Answer: B

    15. After a picture has been taken with 
    a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is considered:
    A. data.
    B. output.
    C. input.
    D. the process.
    Answer: B

    16. Computers use the ____________ language to process data.
    A. processing
    B. kilobyte
    C. binary
    D. representational
    Answer: C

    17. Computers process data into information by working exclusively with:
    A. multimedia.
    B. words.
    C. characters.
    D. numbers.
    Answer: D

    18. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is made up of a unique combination of:
    A. eight bytes.
    B. eight kilobytes.
    C. eight characters.
    D. eight bits.
    Answer: D

    19. The term bit is short for:
    A. megabyte.
    B. binary language.
    C. binary digit.
    D. binary number.
    Answer: C

    20. A string of eight 0s and 1s is called a:
    A. megabyte.
    B. byte.
    C. kilobyte.
    D. gigabyte.
    Answer: B

    21. A ____________ is approximately one billion bytes.
    A. kilobyte
    B. bit
    C. gigabyte
    D. megabyte
    Answer: C

    22. A ____________ is approximately a million bytes.
    A. gigabyte
    B. kilobyte
    C. megabyte
    D. terabyte
    Answer: C

    23. ____________ is any part of the computer that you can physically touch.
    A. Hardware
    B. A device
    C. A peripheral
    D. An application
    Answer: A

    24. The components that process data are located in the:
    A. input devices.
    B. output devices.
    C. system unit.
    D. storage component.
    Answer: C

    25. All of the following are examples of input devices EXCEPT a:
    A. scanner.
    B. mouse.
    C. keyboard.
    D. printer.
    Answer: D

    26. Which of the following is an example of an input device?
    A. scanner
    B. speaker
    C. CD
    D. printer
    Answer: A

    27. All of the following are examples of storage devices EXCEPT:
    A. 
    hard disk drives.
    B. printers.
    C. floppy disk drives.
    D. CD drives.
    Answer: B

    28. The ____________, also called the “brains†of the computer, is responsible for processing data.
    A. motherboard
    B. memory
    C. RAM
    D. central processing unit (CPU)
    Answer: D

    29. The CPU and memory are located on the:
    A. expansion board.
    B. motherboard.
    C. storage device.
    D. output device.
    Answer: B

    30. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:
    A. application software.
    B. 
    system software.
    C. operating system software.
    D. platform software.
    Answer: A

    31. ____________ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.
    A. An instruction
    B. Software
    C. Memory
    D. A processor
    Answer: B

    32. System software is the set of programs that enables your computers hardware devices and ____________ software to work together.
    A. management
    B. processing
    C. utility
    D. application
    Answer: D

    33. The PC (personal computer) and the Apple Macintosh are examples of two different:
    A. platforms.
    B. applications.
    C. programs.
    D. storage devices.
    Answer: A

    34. Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different ____________ to process data and different operating systems.
    A. languages
    B. methods
    C. CPUs
    D. storage devices
    Answer: C

    35. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a:
    A. network.
    B. mainframe.
    C. supercomputer.
    D. client.
    Answer: A

    36. Smaller and less expensive PC-based servers are replacing ____________ in many businesses.
    A. supercomputers
    B. clients
    C. laptops
    D. mainframes
    Answer: D

    37. ____________ are specially designed computers that perform complex calculations extremely rapidly.
    A. Servers
    B. Supercomputers
    C. Laptops
    D. Mainframes
    Answer: B

    38. DSL is an example of a(n) ____________ connection.
    A. network
    B. wireless
    C. slow
    D. broadband
    Answer: D

    39. The difference between people with 
    access to computers and the Internet and those without this access is known as the:
    A. digital divide.
    B. Internet divide.
    C. Web divide.
    D. broadband divide.
    Answer: A

    40. ____________ is the science revolving around the use of nano structures to build devices on an extremely small scale.
    A. Nanotechnology
    B. Micro-technology
    C. Computer forensics
    D. Artificial intelligence
    Answer: A

    41. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?
    A. Process à Output à Input à Storage
    B. Input à Outputà Process à Storage
    C. Process à Storage à Input à Output
    D. Input à Process à Output à Storage
    Answer: D

    42. ____________ bits equal one byte.
    A. Eight
    B. Two
    C. One thousand
    D. One million
    Answer: A

    43. The binary language consists of ____________ digit(s).
    A. 8
    B. 2
    C. 1,000
    D. 1
    Answer: B

    44. A byte can hold one ____________ of data.
    A. bit
    B. binary digit
    C. character
    D. kilobyte
    Answer: C

    45. ____________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.
    A. The platform
    B. The operating system
    C. Application software
    D. The motherboard
    Answer: B

    46. The operating system is the most common type of ____________ software.
    A. communication
    B. application
    C. system
    D. word-processing software
    Answer: C

    47. ____________ are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as your car or your electronic thermostat.
    A. Servers
    B. Embedded computers
    C. Robotic computers
    D. Mainframes
    Answer: B

    48. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are called:
    A. instructions.
    B. the operating system.
    C. application software.
    D. the system unit.
    Answer: A

    49. The two broad categories of software are:
    A. word processing and spreadsheet.
    B. transaction and application.
    C. Windows and Mac OS.
    D. system and application.
    Answer: D

    50. The metal or plastic case that holds all the physical parts of the computer is the:
    A. system unit.
    B. CPU.
    C. mainframe.
    D. platform.
    Answer: A


    Fill in the Blanks:

    51. Between PCs and Macs, the ____________ is the platform of choice for graphic design and animation.
    Answer: Mac

    52. The ____________ is the program that manages the hardware of the computer system, including the CPU, memory, storage devices, and input/output devices.
    Answer: operating system

    53. The type of operating system software you use depends on your computers€™s ____________.
    Answer: platform

    54. ____________software helps you carry out tasks, such as typing a document or creating a spreadsheet.
    Answer: Application

    55. ____________are the fastest and most expensive computers.
    Answer: Supercomputers

    56. A ____________ is approximately 1,000 bytes.
    Answer: kilobyte

    57. Input devices are used to provide the steps and tasks the computer needs to process data, and these steps and tasks are called ____________.
    Answer: instructions

    58. A computer gathers data, processes it, outputs the data or information, and ____________ the data or information.
    Answer: stores

    59. The binary language consists of two digits: ____________ and ____________.
    Answer: 0 and 1

    60. A string of ____________ 0s and 1s is called a byte.
    Answer: eight (8)

    61. The devices you use to enter data into a computer system are known as ____________ devices.
    Answer: input

    62. The devices on a computer system that let you see the processed information are known as ____________ devices.
    Answer: output

    63. ____________ is the set of computer instructions or programs that enables the hardware to perform different tasks.
    Answer: Software

    64. When you connect to the ____________, your computer is communicating with a server at your Internet service provider (ISP).
    Answer: Internet

    65. ____________ are computers that excel at executing many different computer programs at the same time.
    Answer: Mainframes

    66. ____________is the application of computer systems and techniques to gather legal evidence.
    Answer: Computer forensics

    67. ____________ is the science that attempts to create machines that will emulate the human thought process.
    Answer: Artificial intelligence (AI)

    68. Macintosh computers use the Macintosh operating system (Mac OS), whereas PCs generally run ____________ as an operating system.
    Answer: Microsoft Windows

    69. A process known as ____________ tracks trends and allows retailers to respond to consumer buying patterns.
    Answer: data mining

    70. Hard disk drives and CD drives are examples of ____________ devices.
    Answer: storage

    71. You would use ____________ software to create spreadsheets, type documents, and edit photos.
    Answer: application

    72. ____________ are computers that support hundreds or thousands of users simultaneously.
    Answer: Mainframes

    73. ____________ is the term given to the act of stealing someone’s identity and ruining their credit rating.
    Answer: Identity theft

    74. Surgeons are using ____________ to guide robots to perform delicate surgery.
    Answer: computers

    75. Patient ____________ are life-sized mannequins that have a pulse and a heartbeat and respond to procedures just like humans.
    Answer: simulators

    True and False

    76. Currently, the performance of tasks by robots is based on pre programmed algorithms.
    Answer: True

    77. Data can be a number, a word, a picture, or a sound.
    Answer: True



    78. Strictly defined, a computer is a data processing device.
    Answer: True

    79. The discrepancy between the “haves†and “have-nots†with regard to computer technology is commonly referred to as the digital society.
    Answer: False (digital divide)

    80. One of the benefits of becoming computer fluent is being a savvy computer user and consumer and knowing how to avoid viruses, the programs that pose threats to computer security.
    Answer: True

    81. Trend-spotting programs, developed for business, have been used to predict criminal activity.
    Answer: True

    82. Employers do not have the right to monitor e-mail and network traffic on employee systems used at work.
    Answer: False

    83. Clicking on an icon with the mouse is a form of giving an instruction to the computer.
    Answer: True

    84. Output devices store instructions or data that the CPU processes.
    Answer: False (memory)

    85. The CPU and memory are located on a special circuit board in the system unit called the motherboard.
    Answer: True

    86. Nanostructures represent the smallest human-made structures that can be built.
    Answer: True

    87. The main difference between a supercomputer and a mainframe is that supercomputers are designed to execute a few programs as quickly as possible, whereas mainframes are designed to handle many programs running at the same time (but at a slower pace).
    Answer: True

    88. Being computer fluent means that you should be able to build a computer yourself.
    Answer: False

    89. Embedded computers are self-contained computer devices that have their own programming and do not receive input.
    Answer: True

    90. A Web browser is a special device that is installed in your computer that allows it to communicate with other devices on a network.
    Answer: False (network adapter)

    91. With a wireless network, it is easier to relocate devices.
    Answer: True

    92. The most common type of memory that the computer uses to process data is ROM.
    Answer: False (RAM)

    Matching:

    93. Match the following terms with their approximate size:
    I. kilobyte A. one million bytes
    II. byte B. eight bits
    III. gigabyte C. one thousand bytes
    IV. megabyte D. one billion bytes
    V. terabyte E. one trillion bytes
    Answer: C, B, D, A, E

    94. Match the following terms with their meanings:
    I. printer A. storage device
    II. scanner B. output device
    III. RAM C. input device
    IV. CPU D. a type of memory
    V. CD drive E. processor
    Answer: B, C, D, E, A

    95. Match the following terms with their meanings:
    I. mainframe A. the most expensive computers that perform complex calculations extremely rapidly
    II. supercomputer B. a computer that provides resources to other computers connected to a network
    III. embedded computer C. a large, expensive computer that supports hundreds or thousands of users simultaneously
    IV. PDA D. a self-contained computer device that usually performs preprogrammed functions such as temperature control
    V. server E. a small mobile computing device
    Answer: C, A, D, E, B

    96. Match the following terms with their meanings:
    I. software A. transforming data into information
    II. hardware B. data that has been organized or presented in a meaningful fashion
    III. operating system C. any part of the computer that you can physically touch
    IV. processing D. a set of computer programs that enables hardware to perform 
         different tasks
    V. information E. the most common type of system software, it controls the way 
         in which the computer system functions
    Answer: D, C, E, A, B

    97. Match the following terms with their meanings:
    I. system software A. the set of programs that enables computer hardware devices and application software to work together
    II. application software B. the kind of operating system software you will use depends on this
    III. platform C. operating system software generally used on PCs
    IV. Microsoft Windows D. a set of programs used to accomplish a specific task
    V. Mac OS E. operating system software used on the Apple Macintosh
    Answer: A, D, B, C, E

    98. Match the following terms with their meanings:
    I. data A. the main circuit board in the system unit
    II. memory B. the representation of a fact or idea (unprocessed information)
    III. output C. processed data or information
    IV. storage D. holds instructions or data that the CPU processes
    V. motherboard E. data or information that can be accessed again
    Answer: B, D, C, E, A

    99. Match the following terms with their meanings:
    I. bit A. the science revolving around the use of nanostructures to build devices on an extremely small scale
    II. binary language B. the case that contains the system components
    III. instructions C. consists of 0s and 1s
    IV. system unit D. short for binary digit
    V. nanotechnology E. steps and tasks necessary to process data into usable information
    Answer: D, C, E, B, A

    100. Match the following fields to the related computer technology:
    I. medicine A. Internet research and virtual tours
    II. business B. data mining
    III. law enforcement C. robotics and simulation
    IV. education D. computer forensics
    V. archeology E. digital recreations of ruins
    Answer: C, B, D, A, E


    પ્રતિક્રિયાઓ:

    0 Comment ::

    Post a Comment